İGDAŞ Akademi
Anasayfa
e-Öğrenme
S.S.S.
İletişim
Yardım
Ana Sayfa
>
Tüm İçerikler
>
Haberler
İGDAŞ’IN Hatlarını Robot Gözler İzleyecek..
İGDAŞ Akademi
/
Videolar
/
Haberler
/
Dijital Kütüphane
/
Eğitim Kataloğu
2 Kasım 2021 Salı
Şirket olarak TÜBİTAK RUTE iş birliği işe geliştirdiğimiz Boru İçi Denetleme Robotu’ nu tanıttık. İGDAŞ’ ın çelik hatlarını kesintisiz olarak tarayacak robot, yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelecek. Milyonlarca dolar tasarruf sağlayan bu proje ile İstanbul’daki deprem riskine karşı da çok önemli bir adım atılmış olacak. Türkiye, İGDAŞ’ın bu yatırımı ile dünyada kendi denetleme robotuna sahip ikinci ülke oldu.
16 milyon İstanbulluya kesintisiz ve güvenilir doğal gaz akışını sağlayan İGDAŞ, ana dağıtım hatlarında oluşması muhtemel arızaları takip etmek için 24 saat hizmet verecek denetleme robotunu yerli olanaklarla geliştirerek bu alanda bir ilke imza attı.
İGDAŞ, dünyada sadece ABD’ nin ürettiği gaz hatlarında denetleme yapan robotların yüksek maliyeti karşısında kendi alternatifini geliştirdi. TÜBİTAK ile birlikte gerçekleştirilen projeyle Türkiye, ABD’ den sonra bu teknolojiyi üreten ikinci ülke oldu.
2 bin kilometrenin üstünde çelik hattı bulunan İGDAŞ, bu hatların içinde 24 saat gezecek robotlar ile bozulmaları önceden tespit edecek. Ayrıca çevresel etkilere bağlı geometrik farklılıkları görebilecek ve çıkardığı üç boyutlu haritalarla hatlarının güvenliğini ve sağlamlığını an be an takip edebilecek.
Özellikle muhtemel İstanbul depremi sonrasında bu robotlar çok hızlı bir şekilde hatları tarayarak İstanbul’un yeniden gaza ulaşmasını sağlayacak.
Maliyet Avantajı Büyük Olacak..
TÜBÜTAK ile birlikte düzenlenen tanıtım etkinliğinde konuşan Genel Müdürümüz Dr. Mithat Bülent ÖZMEN, denetleme robotunun sağlayacağı ekonomik avantajlar hakkında şunları söyledi: “Sadece 12 ve 16 inç genişliğindeki hatlarda robotik izleme kiralama maliyetimiz bugün için kilometre başına 10 ila 15 dolar arasında. Yani sadece geniş hatlarımızı belli periyodlarda izlemek için, 5,5 ila 8 milyon dolar maliyetle karşı karşıya kalıyoruz. Oysa kendi izleme robotumuzun üretilmesinin bize maliyeti, tek seferlik kiralama maliyetinin kabaca beşte biri oranında. Projenin değerine ve önemine bir de bu açıdan bakmak lazım.”
Genel Müdürümüz,
“
Kamunun kaynaklarının akıl ve bilimle yönetilmesi gerektiğinin
”
altını çizdi.
Okunma Sayısı: 830
Diğer Haberler